Naturalny miód bez żadnych dodatków. Nektar zbierany przez pszczoły na pomorskich polach gryki.
Miód gryczany to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodu. Znany jest od starożytności i ma szerokie zastosowanie. Można go dodawać do napojów i deserów, równie dobrze można zrobić z niego maseczkę na twarz czy krem do depilacji. Miód gryczany wyróżnia się ciemnym kolorem przypominającym mocną herbatę i kwiatowym aromatem.
Miód gryczany ceniony jest jednak przede wszystkim za właściwości zdrowotne. Dzięki rutynie, którą zawiera w swoim składzie, oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne. Właśnie dzięki zawartości tego składnika miód gryczany polecany jest osobom starszym, które mają problemy z układem krwionośnym, na przykład na skutek miażdżycy. Ponieważ cukry proste zawarte w miodzie wchłaniają się prosto do krwiobiegu, mogą one odżywić mięsień sercowy praktycznie natychmiast, a do tego omijają wątrobę, więc odciążają ten organ.
Rutyna przeciwdziała rozkładowi witaminy C, a jednocześnie poprawia jej przyswajalność. Wspomaga też szybsze gojenie się ran, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. W miodzie gryczanym można znaleźć też żelazo i magnez, które poprawiają działanie układu nerwowego i pracę serca. Ze względu na dużą zawartość żelaza, które wchłaniane jest w całości, polecany jest przy niedokrwistości na tle niedoboru żelaza, zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Miód gryczany wzmacnia wzrok, słuch i pamięć.
Pojemność: 1,15 kg
Producent: Pasieka Królowa Marysieńka Krzysztof Startek, Reblino (woj. pomorskie)
Cena za 1000 g– 34,79 zł